Σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία ανταλλακτηρίων χρυσού αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, μετά 730 ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. σε ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας, διαπιστώθηκαν 71 παραβάσεις. Πρόκειται κυρίως για φορολογικές παραβάσεις, ωστόσο, αξιωματικοί της υπηρεσίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής ενεχυροδανειστών σε υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού! Μάλιστα, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ ερευνώνται συγκεκριμένες υποθέσεις παράνομης εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων. Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας, στο νομό Αττικής λειτουργούν νόμιμα 1.200 ανταλλακτήρια - ενεχυροδανειστήρια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις επίσημων φορέων που ασχολούνται με την αγορά και πώληση χρυσού ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των καταστημάτων στις 4.500.
Μόλις χθες συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου ιδιοκτήτης ανταλλακτηρίου, καθώς σε κατάστημα που διατηρεί βρέθηκαν κοσμήματα για τα οποία δεν είχε «κόψει» τιμολόγια αγοράς. Ο 36χρονος συλληφθείς είναι ιδιοκτήτης ανταλλακτηρίου χρυσού με έδρα το Αιγάλεω και υποκατάστημα στους Αμπελοκήπους. Κατά τον χθεσινό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι το υποκατάστημα των Αμπελοκήπων δεν διέθετε άδεια λειτουργίας, ενώ εντοπίστηκαν και σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, ο 36χρονος δεν διέθετε θεωρημένο βιβλίο εσόδων - εξόδων, δεν καταχώριζε τις συναλλαγές του με πελάτες, κυρίως όμως δεν είχε «κόψει» τιμολόγια για χρυσά κοσμήματα και σκεύη που βρέθηκαν στο κατάστημά του. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παρόμοιες υποθέσεις αποκαλύφθηκαν μετά από ελέγχους των τελευταίων ημερών σε ενεχυροδανειστήρια στους Δήμους Αθηνών, Γαλατσίου, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Αιγάλεω και Παλλήνης.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για παρατυπίες στη λειτουργία ανταλλακτηρίων χρυσού έχουν προκύψει και από ελέγχους του ΣΔΟΕ.
Αρχές Απριλίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αποκάλυψε ότι σε 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και αγορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 135 κιλών χρυσού χωρίς νόμιμα παραστατικά.
Αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας σημειώνει στην «Κ» ότι οι κανόνες λειτουργίας των ανταλλακτηρίων καθορίζονται από αστυνομική διάταξη (5/17.6.1996), η οποία υποχρεώνει τον ενεχυροδανειστή να κρατά για διάστημα ενός μήνα σε «αναγνωρίσιμη μορφή» χρυσά κοσμήματα και ασημένια σκεύη που αγοράζει και να ενημερώνει του πελάτη - πωλητή πριν από τη διάθεσή τους σε τρίτους. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο μόνος περιορισμός που υφίσταται για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ανταλλακτηρίων είναι ο αιτών να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ πλην της Αστυνομίας για τη λειτουργία ενεχυροδανειστήριου τυπικά ενημερώνονται και οι εφορίες.
Πηγή: www.kathimerini.gr
19 Απρ 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα αυτά τα καταστήματα σε μια ιστοσελίδα τα οποία απαραίτητα θα πρέπει να διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από το κράτος δημιουργήσαμε τον αποκλειστικό κατάλογο για ενεχυροδανειστήρια και καταστημάτων αγοράς χρυσού http://www.enexyrodaneistiria-elladas.gr με δυνατότητα δωρεάν καταχώρησης καταστήματος.
Δημοσίευση σχολίου