3 Απρ 2012

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Αύξηση 37% σε σχέση με το 2010 σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές, ξεπερνώντας κατά πολύ – μαζί με την Εσθονία- το μέσο κοινοτικό όρο της Ε.Ε., ο οποίος βρισκόταν στο 11,3%.
Παρά τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά στην κατάταξη στην 20ή θέση, κάτω από την Σλοβενία και πάνω από τη Λιθουανία.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το 2011 σε 22,4 δισ. ευρώ αποτελώντας το 10,4% του ΑΕΠ, έναντι ποσού 7,2% το 2010.

Ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές εξαγωγές - παρά το άνοιγμα των αγορών - συνεχίζουν να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Οι επτά στους δέκα σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα αφορούν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα το 2012.

Σε ό, τι αφορά στους 10 κυριότερους ελληνικούς εξαγωγικούς κλάδους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το 2010, προκύπτει ότι οι κλάδοι όπου υπάρχει αύξηση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών εξαγωγών στον κόσμο και αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών ήταν οι νωποί καρποί και φρούτα, τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα και τα ψάρια και ιχθυηρά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: