20 Απρ 2012

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Frontex

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ Ελλάδας και Frontex, με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποδέχτηκε την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας, Päivi Räsänen και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Ilkka Laitinen, οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για σημαντική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά και πρόσθεσε: «Στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική πλατφόρμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Συνόρων, το λεγόμενο «EUROSUR».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο δράσης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή των εξαγγελιών του για το μεταναστευτικό, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το πρώτο κέντρο κλειστής φιλοξενίας μεταναστών που θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Αμυγδαλέζα και θα φιλοξενήσει περίπου 1000 άτομα σε πρώτη φάση, αποτελεί άξονα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, το οποίο είναι εγκεκριμένο και χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο και στα θετικά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στον τομέα αντιμετώπισης και επαναπατρισμού της παράνομης μετανάστευσης. Η Φινλανδή αξιωματούχος έκανε, επίσης, λόγο για βαρύ φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών.

Η υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex και τον αρχηγό της φινλανδικής Συνοριοφυλακής επισκέφθηκαν στη συνέχεια το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, στη διάρκεια της οποίας είχαν συνάντηση με τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο, Κωνσταντίνο Σούλη.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και έκανε λόγο για αλληλεγγύη και επιχειρησιακή συνδρομή όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιτήρησης όλων των εξωτερικών συνόρων της χώρας στο αρχηγείο του Λιμενικού και στη διασύνδεσή του με τον κόμβο EUROSUR. Για το παράρτημα της Frontex στο Αρχηγείο του Λιμενικού στον Πειραιά, ο κ. Σούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του οργανισμού να παρατείνει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του 2013

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: